Zemlji opustošenoj krađom, devastiranom krizom i unazađenom poigravanjem ljudskim pravima može pomoći samo jedno – vojska. I to neprofesionalna.

Svaka osoba koja u lokalnoj birtiji glumi makroekonomskog maga ima neki recept za izlazak iz krize. Dizanje poreza, spuštanje poreza, manje županija, gradova i općina, uvođenje eura, uvođenje zabrane rada nedjeljom… Ideja je sto i sve one imaju kakvo takvo uporište u stvarnosti. Zamislite sad situaciju da u vašoj lokalnoj krčmi u toj sveopćoj raspravi netko od sudionika kaže: “Ma treba uvesti natrag vojni rok, to će pomoći u rješavanju krize.” Gađali bi ga pepeljarama.

Srećom, Predsjednica RH ne zalazi u kvartovske birtije, nego takve stvari govori s Pantovčaka. Plus, gađanje vrhovne zapovjednice OSRH pepeljarom moglo bi biti dosta loše po atentatora. Razlozi za uvođenje vojnog roka, ako je vjerovati dotičnoj, iznimno su razumni: besposlena mladež bi išla u vojsku čitava tri mjeseca i to bi se tom jadnom prekarijatu računalo kao nekakvo radno iskustvo.

Uloga tog vojnog rokića je dvojaka; osim radnog iskustva za mlade ljude koji bi doma sjedili na ‘ladnom betonu, kao država ovime pokazujemo da su nam naše oružane snage bitne i da njih nikako ne zanemarujemo. To je nešto jako važno u današnjoj geopolitičkoj situaciji. Putinovo oružje zvecka u torbama koje prelaze rusko-ukrajinsku granicu. Dodik bi se radije odcijepio nego masno prase pojeo, a sam bog zna što Vučiću i Nikoliću može pasti na pamet. Ma na stranu čak i susjedi, prokleti Česi su odlučili da im više nije fora ginuti po našim šumama i gorama, nego su zauzeli rodnu grudnu kneza Ljudevita i prozvali su to sveto tlo Liberlandom!

Ne smijemo djelovati mekano prema van. Vojska očvrsne čovjeka. Mladi vojnici i vojnikinje u ta će tri mjeseca moći naučiti zaista puno, a i naći ćemo se u elitnom društvu sa Grčkom, koja je jedina zemlja na svijetu koja zadovoljava uvjete “obavezno služenje vojnog roka” i “u trajanju od najmanje tri mjeseca”, s tim da u Grčkoj to vrijedi samo za kopnene snage, služenje vojnog roka u mornarici i zrakoplovstvu traje minimalno pola godine.
Moram biti iskren, malo sam ljubomoran na buduće generacije. Osim što oduvijek gajim određene simpatije prema vojsci i takvom načinu života, zavidim tim mladim muškarcima i ženama koji će imati priliku naučiti upravljati nadzvučnim avionima u samo tri mjeseca. Naravno, ovisno o rodu vojske, neki će sjesti za upravljač tenka M-84 ili pak biti na nišanskim spravama raketne topovnjače Kralj Dmitar Zvonimir.

Najviše me veseli dizanje popularnosti naše vojske među širokom populacijom i izuzetno mi je drago što je Predsjednica shvatila da nam tu treba američki sustav. Dok dječaci još od vrtića sanjaju da će proći BUD/S i postati mornarički tuljani, tko kod nas cijeli život želi postati članom Bojne za specijalna djelovanja? Nema veze što je BSD na glasu kao jedna od najboljih vojnih jedinica na svijetu te jedna je od rijetkih u kojoj ravnopravno mogu služiti i vojnikinje.

Zapravo, jasno je kao dan što Predsjednica želi postići ovime. Mnoštvo mladih na jednom mjestu koji će raditi društveno korisne stvari, učiti, družiti se i razvijati se kao osobe. Svaka mlada osoba će se družiti sa svojim vršnjacima iz cijele zemlje, a siguran sam da će imati i prilike položiti vozački ispit u svemu tome. Ovo ne može biti loša stvar, ni na koji način. Zadnji puta kad smo imali nešto na toj razini po Hrvatskoj su niknule škole, bolnice, ceste, nasipi… Samo to nije bio obavezni vojni rok, već omladinske radne akcije.