Tjedan iz snova. Oceanovih 11 provalilo je u Heinzelovu, Orešković priča Papi zbog čega hrvatski narod pati, a Sedlar kupuje fotošopove od lopova iz Beograda. Zbunjeni ste? I oni su, čini se.

Ponedjeljak
Da me netko pitao koje je najsigurnije mjesto za čuvati 280.000€ i dva kilograma zlata u Hrvatskoj, rekao bih: „Spavaća soba ministrice socijalne politike i mladih Bernardice Juretić.“ Ozbiljan odgovor bi vjerojatno bio zgrada MUP-a u Heinzelovoj ulici, no tamo je tokom prošlog vikenda nepoznat netko provalio, ukrao 280.000€, dva kilograma zlata i – zdimio. Keš i tozla bili su u uredu načelnika službe organiziranog kriminala, a stvar zvuči toliko nerealno da ju je i ekipa s News Bara prenijela. S razlogom. Nešto više novaca prošlo je preko Paname u skandalu koji povezuje čelnike FIFA-e, britanskog premijera Camerona, Vladimira Putina itd. Kad čovjek čuje za sve te milijune dođe mu da propadne u zemlju od muke. Za to se pobrinula gradska vlast koja godinama zanemaruje kvalitetu cestovne i vodovodne infrastrukture pa se u večernjim satima na Slavonskoj aveniji kod Hypo centra otvorila rupa dubine oko 8 metara. Nju su radnici tokom noći zatrpali, ali su je u utorak morali otkopavati jer su zaboravili pokrpati cijevi koje su problem i prouzrokovale.

Utorak
Šef Sigurnosno obavještajne agencije koji je već mjesecima u odlasku jer mu predsjednica „ne vjeruje“ svakim danom postaje sve veći i veći dokaz nesposobnosti HDZ-ovih kadrova na vrhu vlasti. Dok dotična kolindira po Mađarskoj i ispija kave i čajeve s tamošnjim dužnosnicima, velika je vjerojatnost da su ti isti poslali špijune u Hrvatsku ne bi li iskopili nešto o Ivanu Vrdoljaku, Vesni Pusić, Jasminku Umičeviću, Ivanu Krešiću i Davoru Mayeru, sve ne bi li se moglo utjecati na hrvatsko-mađarski spor oko INA-e. Nakon što je večer prije premijerno prikazan film Jakova Sedlara „Jasenovac – istina“ u kojem se priča koliko su tamo zapravo komunisti ubijali i da je Sava leševe nosila sve do Zagreba (#nemrem), krenule su reakcije. Prvo se javio Slavko Goldstein, a tokom tjedna javit će se još mnogi… Što će kulminirati time da ove godine u Jasenovac neće doći ni Srpsko narodno vijeće, kao ni Koordinacija Židovskih općina. Usput bih pohvalio Tportal za naslov članka: „Iz Vlade žale što ove godine neće biti Židova u Jasenovcu“.

Dinamični duo, slikan u HNK-u

Dinamični duo, slikan u HNK-u

Srijeda
Kao što svi jako dobro znate, kriza je. U duhu takvog stanja Vlada je odlučila skresati budžet civilnim udrugama za 70% (30 milijuna kuna), a Poglavnik za sirotinju ministar Hasanbegović zaključio je da neće štediti novce samo Hrvatskoj, nego i Europskoj uniji onemogućivši neprofitnim medijima da se financiraju iz europskih fondova ove godine. Zato je ipak našao mjesto novinarki i stručnjakinji za odnose s javnošću Mariji Čolak u svome ministarstvu. Inače je dotična urednica portala dikretno.hr. Legalno? Naravno da ne, ali to sad nije bitno. Pazite samo da vas herc ne strefi od ovih vijesti jer ministar zdravlja pokreće reformu hitne pomoći – 150 kuna koštat će vas prijam ako vam „nije ništa“, ali ako ste zbilja hitan slučaj to će vas koštati samo 70 kuna.

Četvrtak
Skandalozno! Nevjerojatno! Ekskluzivno! Njemački snimatelj otkrio je da je Hrvatska leglo ekstremne desnice. Naravno da urlanje ZDS po kamenjaru vodi ka izgladnjelosti i vrćenju janjaca, pa je naš dobri ministar zdravlja zaključio da treba uvesti porez na slatkiše pošto smo peti po pretilosti u EU. Ne treba poticati ljude da se kreću, omogućiti lakše bavljenje rekreativnim sportom ili nedajbože omogućiti ljudima da imaju kraće radno vrijeme i odu u teretanu. Odmah se udara po maloj djeci! Sramota. Ministrica uprave, poznata po tome što se striktno drži osmosatnog radnog vremena i ne vjeruje u izmišljotine kao što su radni vikend, smatra da pauza radnicima ne bi trebala biti plaćena, jer: „tako je i u EU.“ Treba se ravnati time. Slažem se, samo da u isto vrijeme poravnamo i plaće europskima. Naravno, spomenula je da nije odustala od smanjenja broja županija, nego da se radi na sveobuhvatnoj analizi. Samo što nije…
Hrvatska je znana po tome što je zemlja znanja, a lagano postaje i zemlja kulture. Subversive festival i Šerbedžijin Ulysses dobili su ravno ništa novaca prema planu financiranja programa za međunarodnu kulturnu suradnju, a resorni ministrant Hasenbegović rekao im je da se strpe i da će dobiti sredstva iz nekog drugog programa. Jer to tako funkcionira. Za to vrijeme se i premijer okušao u kolindiranju i političkom turizmu te sebe i svoju obitelj počastio ekskurzijom u Vatikan. Tamo je, naravno, pričao s papom Franjom te mu je rekao da hrvatski narod pati zbog odugovlačenja kanonizacije Alojzija Stepinca. Bit ću iskren i reći kako je ovo najveća nakupina verbalnih govana izgovorena na kugli zemaljskoj (odmah nakon one Mamićeve „nema prodaje“). Em hrvatski narod ne pati što poglavnikov BFF još uvijek nije došao do end levela u svojoj najdražoj fantasy igrici, em Orešković ne bi znao prepoznati patnju hrvatskog naroda da ga netko stavi na kraj reda u katastru.

Najmanji je htio u Disneyland, ali džabe

Najmanji je htio u Disneyland, ali džabe

Petak
Hrvatska je u duhu dobrosusjedskih odnosa odlučila blokirati otvaranje 23. poglavlja u pregovorima Srbije i Europske unije. Tražimo ukidanje srpske regionalne nadležnosti za ratne zločine, osiguranje prava manjina i punu suradnju Srbije sa Haškim sudom. Vučić je, naravno, zaprepašten. Da petak ne bi bio obilježen kao tužan dan samo u Srbiji, na Krku su pronađena dva uginula bjeloglava supa. Jadranka Kosor nema komentara.

Subota
PpVRH Karamarko odlučio je spasiti situaciju i pozvao je Židove i Srbe u Jasenovac navodeći kako je poštovanje prema žrtvama bitnije od jeftinog dnevnog politikanstva. Pitam se što bi on to znao o tome. Njegov poručnik Vaso odlučio je počastiti široke narodne mase statusom na Facebooku u kojemu se raspisao o relativizaciji domoljublja, a mi ga ovim putem ne prenosimo u cijelosti: „U posljednje vrijeme često se provlače ljubav i rad, smisao i stil života. Imamo 26 godina jer mi smo Božji dar.“ Za cijeli status upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Lice koje govori "Dođi u Jasenovac"

Lice koje govori “Dođi u Jasenovac”

Nedjelja
Povodom nacionalnog praznika pripajanja Zadra Italiji, Antifašistička fronta Dalmacije okitila je pisoare slikama Ante Pavelića u Splitu, Šibeniku, Zadru, Kninu i Zagrebu. Time su omogućili širokim narodnim masama da pokažu što misle o Poglavniku, a pogotovo onima kojima su nakon toga ruke smrdile po pišalini. Ima li boljeg načina za završiti tjedan? Skoro pa i ima, jer sam saznao da je premijer Cameron primio dar od majke u vrijednosti od 200.000 funti. Sirotinjo i bogu si teška.