Preživjeli smo tjedan pun života u prošlosti, otkrivanja tople vode, laži i ugovaranja sumnjivih poslova. Dakle – sve je po starom.

Ponedjeljak
Ministar Kupčević planira pokrenuti građevinski sektor. Kaže, u krizi je bio među najteže pogođenima. Čudno, s obzirom na nevjerojatne napuhane cijene nekretnina. Put naprijed je igrom slučaja isti kao i prije 10 godina, jer se ništa nije promijenilo. Khm. T-Portal se čudom čudi što u Hrvatskoj treba potrošiti 700 kuna i 7 sati života kako bi produžili vozačku dozvolu te da bi to trebalo biti osjetno manje. 24Sata, manje ekskluzivno od Jutarnjeg, otkriva tko je Milan Penava – Bandićev kum koji konstantno dobiva unosne poslove s gradom i gradi ZET-ove kućice za sitnih tri milijuna kuna. Da dan ne bi bio tužan, pobrinuo se HRT i v.d. ravnatelja programa Jozo Barišić izjavom da je “Montirani proces” ukinut jer je bio jako skup, čak 5000 kuna po minuti materijala. The Voice košta oko milijun i po kuna po epizodi.

Utorak
Nismo najgori u Europi! Slovenci imaju više sudaca i više neriješenih sporova po glavi stanovnika. To objašnjava arbitražni postupak… Zato bijeli svijet napreduje. Primjera radi, Nizozemci razmišljaju o zabrani prodaje automobila pogonjenih fosilnim gorivima nakon 2025. godine te bi se mogli prodavati samo 100% električni auti. Odzvonilo bi tako jurilicama, pa čak i hibridima. Problem je što bi do tada samo 15% auta na nizozemskim cestama trebalo biti pogonjeno samo na struju, ali to su već detalji.

Žuti je, ergo ide na struju

Žuti je, ergo ide na struju

Srijeda
Hrvatska je zavijena u crno. Reforme su odnijele svoju prvu žrtvu – Vlada je ukinula ured i ostale povlastice Stjepanu Mesiću (osim prava na fizičku zaštitu), a sve ne bi li se uštedilo astronomskih 600.000 kuna. #samoreforme Reformski je nastavio i HRT koji je na prvom programu nacionalne televizije uživo prenosio dostavu svetog Leopolda u zagrebačku katedralu umjesto emisije “Hrvatska uživo”. Srećom, na drugom programu za to vrijeme mogli ste gledati dokumentarac o svetom Iliji. Dok se mi bavimo mumijama, Stephen Hawking i ruski milijarder Juri Milner najavili su razvoj letjelice koja bi trebala u roku od svega dvadeset godina doći do zvijezde Alpha Centauri. Ali koga briga za takve stvari.

Četvrtak
Malo vanjske politike: EU prijeti SAD-u i Kanadi uvođenjem viza za njihove građane ako čim-prije ne ukinu vizne režime za državljane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra. Iste te Sjedinjene Američke Države dale su ocjenu da je najveći hrvatski problem korupcija i diskriminacija manjina. No shit Sherlock. Kako ne bi američke drugove doveli u neugodnu situaciju gdje izmišljaju bijesne gliste, vlast se potrudila i najavila ukidanje poreznog USKOK-a (nakon te najave šefica te institucije, Ana Dorić Škeva, podnijela je ostavku). Zašto? Sigurno nije zbog milijarde kuna poreznih prevara koje je ta institucija otkrila, među kojima se našla i obitelj Mamić, inače poznata po tome što profesionalno organiziraju rođendanske proslave. E, i protiv Kutleta je podignuta optužnica zbog gospodarskog kriminala. Nije sve tako crno.

"PA JE LI TO MOGUĆE?!"

“PA JE LI TO MOGUĆE?!”

Petak
PPVRH i vrhovni vođa HDZ-a izjavio je kako će po 1000€ za novorođeno dijete dobiti djeca rođena nakon rujna ove godine i da će te novce dobiti oni “zaslužni, a ne potrebiti i siromašni”. Da nije u pravu, bilo bi smiješno. Još nismo dobili potvrdu da je zbog gluposti te izjave potres jačine 7 po Richteru pogodio Japan, ali nije nemoguće.

Subota
Prisilno umirovljeni bivši predsjednik Stipe Mesić (životne li ironije oko tog umirovljenja) spasio je INA-i bušotine u Siriji. Za razliku od trenutne predsjednice koja se druška s Mađarima koji su tu istu firmu kupili od RH nakon što su podmazali Ivu Sanadera. Nije crno zlato, ali je pravo – Apple je iz recikliranih iProdukata prošle godine izvukao tonu zlata (40 milijuna dolara), što znači da se recikliranje itekako isplati. Još da i Bandić to sazna… Možda bi ta spoznaja i pomogla ministru financija koji je najavo novo zaduživanje države za milijardu eura.

Čini to više puta, dok ti ne odbace sve dokaze

Čini to više puta, dok ti ne odbace sve dokaze

Nedjelja
Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je Indexove tekstove koji vrijeđaju osjećaje vjernika. Igrom slučaja, to isto društvance nije osudilo neprenošenje zavijanja Kozarčevog Sunca u crno u državnim medijima, jer su osjećaji, očito, bitni. I, za kraj, besplatna lobotomija: cijeli Sedlarov ustaški igrokaz “Jasenovac – istina“.