Već unaprijed znani propali eksperiment je došao do svog konačnog pada. Najnesposobnija (nazovi) Vlada Republike Hrvatske ikada doživjela je svoj kraj. Sve u svemu logična posljedica višemjesečnog natezanja sa svih strana.
Sve je počelo kada je MOST, na prevaru birača, dobio veliki broj zastupnika u Hrvatskom saboru i mogućnost sudjelovanja u izvršnoj vlasti. Božo Petrov, po nalogu Kaptola, bio je prisiljen koalirati s HDZ-om. Naime, ipak HDZ čine samoprozvani domoljubi koji štite državni interes tako da mlate novac preko tvrtki na način kojim uništavaju privredu u Hrvatskoj. Čovjek koji voli ovjeravati svoje laži svjesno je ušao u koaliciju ili suradnju, kako je on voli nazivati, sa strankom koja se nalazi na sudu zbog lopovluka.

I did not have koalicijski sporazum with that stranka

I did not have koalicijski sporazum with that stranka

Takva koalicija naprosto nije mogla preživjeti do kraja mandata (i ovih 6 mjeseci je za nju uspjeh). Kada unutar većine u Saboru imate stranku Hrast koja ustajanje na lijevu nogu smatra napadom na tradicionalne vrijednosti i čiji predsjednik smatra da sva djeca nisu ista, te da ne trebaju imati isti status i prava što može izreći samo osoba koja je zaslijepljena mržnjom. Unutar „domoljuba“ je i stranka HSP AS čiji je zastupnik nekad član HDZ-a, a iz stranke ga je izbacio Tomislav Čuljak, sadašnji potpredsjednik i politički tajnik HDZ-a. Potom je prešao u HIP i onda u dogovoru s Čobankovićem, koji mu je dao 100.000 kuna, osnovao HSP AS. Nadalje, mreža pogodovanja se širi i na predsjednika BUZ-a. Da, to je onaj čovjek koji je dobio 131 glas na parlamentarnim izborima i koji ponosno sjedi u Saboru! Inače radi kao pomoćnik glavnog tajnika za sportski program u Sportskom savezu grada Zagreba pa stoga ne treba čuditi da je završio u klubu Milana Bandića. I kao šlag na torti, čovjek koji voli preslagivati iz šupljeg u prazno – Milan Bandić, jedini gradonačelnik koji je upravljao gradom iz zatvora. I nakon svega, čudimo se što nam je ovakvo stanje u državi… pa Hrvatsko, sramiš li se tko ti sjedi u Saboru?
Nadalje, kako nije dovoljno klaunova (bez uvrede ljudima koji tim poslom zarađuju za život) u Saboru, ranije spomenuti su izabrali još nekoliko i u samu Vladu. Kada se za ministra kulture izabere profašistički čovjek, ujedno i povjesničar, morate se zapitati u kojoj se državi nalazite. Naime, ministar Hasanbegović osim što u slobodno vrijeme nosi ustašku kapu (za koju kaže da to nije), tvrdi da se famozne 1945. godine dogodio najveći hrvatski poraz. Situacija u kojoj se ne zna bismo li radije plakali ili se smijali. Ministar kojemu je prvi potez bio gašenje svih medija sklonijih kritičkom razmišljanju uz izlike da je razlog tome poboljšanje društvene klime… Izgleda da nam ne preostaje drugo nego li zaplakati.

Ideologija koju ni majka ne može voljeti

Ideologija koju ni majka ne može voljeti

Nažalost, to nije sve! Ministrica rada smatra da produljenje radnog vijeka nije zabrinjavajuća činjenica jer će tu „reformu“ zahvatiti tek sljedeće generacije, a njih je, sasvim sam siguran, dotična jako dobro osigurala. Nadalje, ministar Šustar u kratkom je vremenu uništio sve što se moglo – od reforme školstva do isplata stipendija. Dvije su studentice primorane prosvjedovati pred MZOS-a jer im stipendije nisu isplaćene od početka godine, a ministar Šustar očito nema obraza s njima razgovarati pa ih sustavno ignorira, a time i sve studente koji primaju mizerne stipendije od kojih im zavisi školovanje. (u trenutku objave teksta zadnja vijest je da je ministar pristao na sve uvjete koje su mu šatorašice postavile, ali pitanje je kada će ih i kako ispuniti, op. ur.)

Da bi „Tim’s cirkus“ bio kompletiran, čovjek koji ne zna engleski jezik postavio je na čelo Vlade čovjeka koji ne zna hrvatski. Sama apsurdnost ovoga čina govori nam o načinu na koji je sklepana ova tanka većina u parlamentu kao podrška najnesposobnijoj Vladi koju hrvatska povijest bilježi. Na čelo Vlade RH, a samim time i na čelo države, došao je čovjek koji je o toj poziciji razmišljao punih 3 sata. Osim toga, slučajni premijer Orešković je bez ikakvog srama i razuma prihvatio tu poziciju. Bez dobivenog glasa i bez legitimiteta prihvatiti takvu poziciju naprosto je politički pa i ljudski nemoralno. Svojom izjavom „Da se moja bivša firma ponašala ovako, da smo ovoliko sati proveli na ustaške i komunističke teme, moja bi firma propala“, premijer se očito zaletio jer se i njegova Vlada bavila nebitnim temama umjesto da su radili svoj posao. Čak su imali obraza sebi prisvojiti rast BDP-a što je očiti rezultat rada bivše Vlade.

Bože mili, kud sam zašo! Vaso me stigo u tuđini.

Bože mili, kud sam zašo! Vaso me stigo u tuđini.

Na kraju nam ne preostaje ništa nego nadati se da će se zaustaviti ovaj cirkus i raspisati novi izbori. U konačnici, to je ono što velika većina građana i želi. Međutim, u vladajućoj većini svi međusobno traže ostavke, a nitko nema muda odstupiti i tako prihvatiti volju građana. Umjesto toga, svjedočimo presici predsjednice o odnosima s Kazhastanom što mogu komentirati samo narodnom „dok selo gori, baba se češlja“. I zaista, dok nam kakva-takva država gori, mi se svi češljamo, ne moram napomenuti što.