Tijekom prošlog vikenda postavili smo dvije umjetničke instalacije koje preispituju važnost ljudskih prava i potiču društveni dijalog kroz neposrednu umjetnost. Od ranije poznati Arijana Lekić Fridrih i Toni Mijač postavili su svoje radove “Tranzit”, odnosno “Dijalog” u skrivenom kutku Prolaza sestara Baković. Taj šarmantni, frekventni prolaz ime je dobio po dvjema hrabrim sestrama, a danas mnogi građanu uživaju u njegovim kafićima i obrtima. Oni koji ne prolaze tamo samo za vrijeme subotnje špice znaju da su i prostorije Mjesnog odbora Cvjetni trg i više nego žive; svojim aktivnostima privlače mnoge građane iz susjedstva. Međutim, postavljanjem skele za potrebe obnove Kina Europe i grupiranjem svih spremnika za otpad u taj dio Prolaza značajno je smanjen javni prostor. Upravo je to jedan od razloga zašto smo baš na toj poziciji postavili instalacije; osloboditi stari gradski prolaz i dati građanima mogućnost slobodnog istraživanja prostora. Postavljanjem instalacija u naizgled skrovitom mjestu šaljemo poruku kako pored ljudskih prava možemo samo proći ne osvrćući se; možemo zastati i odmahnuti rukom, možemo čak i iziritirano ubrzati korak, ali time ne negiramo da su ona ovdje, iza ugla. Zanemarivanjem pitanja ljudskih prava taj problem nećemo razriješiti. Dapače, na njih ćemo morati kao društvo nekako odgovoriti, a taj odgovor govorit će najviše o nama samima.

Instalacija “Tranzit” Arijane Lekić Fridrih bavi se tematiziranjem izbjeglica i tražitelja azila u Hrvatskoj, a ispričala je put osobe koja je dobila azil u Hrvatskoj.

Instalacija “Dijalog” Toni Mijača aktualizira (ne)primjenjivost Povelje o ljudskim pravima kroz prizmu osnovnoškolaca i odraslih.

Obje instalacije su naišle na veliku zainteresiranost građana, a vjerujemo da je to prva u nizu brojnih aktivnosti koje će neposredno angažirati Zagrepčane.

Iznimno smo zahvalni svima koji su nam pomogli i podržali nas u radu. Kao mlada udruga cilj nam je biti što transparentniji i dostupniji građanima. Stoga se uvelike zahvaljujemo Mateji Pavičić, predsjednici Mjesnog odbora Cvjetni trg VGČ-a Donji grad koja nam je bezrezervno ustupila na korištenje prostorije te organizirala čišćenje javnog prostora. Zahvaljujemo se i djelatnicima Čistoće koji su brzim djelovanjem omogućili korištenje Prolaza. Hvala KIC-u koji nam je posudio nešto opreme, hvala našem potpredsjedniku koji nam je osigurao još veći dio opreme i hvala roditeljima predsjednice koji su nosili najveći dio opreme s mora. Hvala i Centru za mlade na korištenju prostorija za sastanke i na svim savjetima za rad.

Ako smo nekog zaboravili, unaprijed se ispričavamo, nije namjerno 🙂

Do sljedeće aktivnosti!