Kada kažemo kako se Pokret pokrenuo, onda zaista mislimo da se i pokrenuo. Najavljujemo vam našu prvu aktivnost na temu ljudskih prava danas. 

Kroz prvu formalnu aktivnost želja nam je preispitati potrebitost i važnog očuvanja ljudskih prava u kontekstu trenutnih društvenih događanja. Jesu li ljudska prava ugrožena? Što nam danas ona donose i trebamo li ih uopće preispitati? To su pitanja na koja ne možemo dati jednoznačan odgovor, ali kroz ovu aktivnost želimo da svatko sam za sebe odgovori na njih.

Kroz dvije umjetničke intervencije u javnom prostoru potaknut ćemo građane da si postave nekad često i neugodna pitanja. Ugrožava li netko moja prava? Ugrožavam li ja možda nečija prava? Kakve prilike čekaju moje dijete i prolazim li svaki dan pored nekog gorućeg problema, a da ga ne vidim? Ili ga ne želim vidjeti? Ponekad se radi o evidentnim ugrozama, poput prava radnika, prava vlasništva ili prava na slobodu, ali ponekad su te ugroze diskretne. Trebamo li o tome brinuti, ili postoje organi vlasti koje će umjesto nas o tome voditi računa? Koje su naše mogućnosti u rješavanju nekih ugroza? Jesmo li dovoljno kompetentni da donosimo takve odluke?

Naša aktivnost će svakoga prolaznika natjerati da o ovim pitanjima barem promisli, a čak i da odmahne rukom želja nam je da ih ove teme na sekundu osvijeste o društvu u kojem živimo i ljudskim pravima koje možda danas često olako shvaćamo.

Aktivnost „Ljudska prava danas“ je za svoje provođenje na javnom natječaju dobila sredstva od Grada Zagreba u visini od 7.000 kuna, a planira se postaviti dvije prostorne ili vizualne instalacije u prolazu Sestara Baković dana 14. i 15. rujna 2019. godine. Za sve novosti o našoj prvoj, ali i svim ostalim aktivnostima, prati nas na web stranici na kojoj se nalaziš ili nas potraži na Facebooku!